Pohod na planino Zajamniki

Da velja pregovor in da za dežjem vedno posije sonce, se je izkazalo tudi v soboto, 4. maja 2024, ko je bil v planu naš težko pričakovani pohod na Zajamnike. Zbrali smo se pred šolo, malo pokramljali in se odpravili v smeri proti Celju, Ljubljani, Jesenicam, vse do Rudnega polja. Sonce je tu in tam pokukalo izza oblakov in mi smo nasmejanih obrazov šli novim dogodivščinam naproti. Jutro je bilo oblačno, zeleni vrhovi smrek in gorati lepotci v daljavi so bili obsijani s soncem.

Planina Zajamniki leži na zahodnem robu Pokljuke, ki ponuja čudovit razgled na Julijske Alpe. Čeprav se nahaja na 1280 metrov nadmorske višine, je pot ves čas nezahtevna in dokaj položna – po njej se skorajda lahko sprehodimo. Izhodišče do planine predstavlja Rudno polje, ki se nahaja na nadmorski višini 1347 metrov. Višinska razlika, ki jo prehodimo, pa je (-) 67 metrov, saj je samo izhodišče do planine višje, kot naš cilj. Čas trajanja poti je slabo uro in pol v eno smer.

Parkirali smo na parkirišču na Rudnem polju na Pokljuki in pot nadaljevali po cesti. Spustili smo se v travnato dolinico, kjer se cesta razcepi na dva dela. S hojo smo nadaljevali po levi cesti, ki preide v smrekov gozd. Pot smo nadaljevali po markiranem kolovozu z nekaj rahlimi vzponi in spusti in že smo pred seboj zagledali prve planšarske hišice.

img 9089Utrinek iz pohoda na planino Zajamniki. Foto: Vesenjak.

Razgledi na okoliške hribe in na najbližje dvatisočake so ob jasnem vremenu čudoviti. Zelo lepo se vidi na Triglav, Debeli vrh, Mišelj vrh, Tošč in drugi. Nekaj razgledov smo bili deležni že med samo potjo, najlepše pa smo doživeli še s planine. Med potjo so nas spremljale zaplate encijanov, ki se zaradi oblačnega vremena še niso uspeli zbuditi. Planina je zelo mirna, brez vrveža pohodnikov in je bila pravi kraj za umiritev naših misli.

Po malici in fotografiranju, po nekaj prijateljskih objemih, smo se odpravili do Koče na Uskovnici. Pot nas je vodila po makadamski cesti do razpotja poti čez planino Praprotnico in nato do same koče.

Planinska koča na Uskovnici je imetnik trajnostnega znaka Zeleni ključ.

Zeleni ključ je mednarodni okoljski znak, ki pospešuje ozaveščanje in skrb za okolje, nastanitvenim in drugim gostinskim objektom, ki se zavzemajo za trajnostne poslovne prakse Njegov namen je prispevati k preprečevanju podnebnih sprememb z nagrajevanjem in zagovarjanjem objektov s pozitivnimi okoljskimi pobudami.

Tudi od tukaj se odpira lep razgled na okoliške hribe. Uživali smo v lepih sončnih razgledih s svojimi planinskimi prijatelji in že delali plane za naslednja vandranja po naši prelepi Sloveniji.

Vabimo vse pohodnike, da se nam pridružite na naših poteh, saj če človek ljubi naravo, lahko povsod najde lepoto.

Zapisala: Marjetka Mlakar

Galerija slik pohoda

Skupščina PZS 2024

Ponosni smo, da je naše društvo bilo gostitelj letošnje skupščine PZS, ki se je odvila v petek, 19. aprila 2024, v Cirkulanah.

Vabilo na skupščino PZS 2024

Podrobneje o poteku skupščine PZS 2024 si oglejte na tej povezavi.

Nekaj slik iz skupščine PZS 2024 (Foto: Aljaž Zidanšek)

Pohod prijateljstva 2024

Odgovornost za pohodniški del prireditve Pohod prijateljstva, ki ga organizira OŠ Cirkulane-Zavrč, po tradiciji prevzame naše društvo. Tudi letos je bilo tako. Na šoli so dogodek opisali tako:

To soboto smo kljub slabši vremenski napovedi ponovno obuli pohodne čevlje in se podali med naše čudovite haloške griče na tradicionalnem, že 15. Pohodu prijateljstva.

Sonček in sveže pomladne temperature so nas spremljale na pohodu, ki ga je ob pomoči članov, vodnikov in markacistov PD Cirkulane vodil naš učitelj ter planinski vodnik, Ivo Zupanič.

img 5306
Slikovni utrinek Mini pohoda prijateljstva vrtca. Foto: Valentina Zajec.

Sonček je vztrajal vse dopoldne in poskrbel, da smo našo prireditev lahko izpeljali točno tako, kot smo načrtovali, skoraj še bolje!

Pohodnike je na letošnjem prizorišču Športnega parka v Cirkulanah najprej pričakala otvoritev v družbi ravnateljice, ge. Suzane Petek, ter županje občine Cirkulane, ge. Antonije Žumbar, ki sta prijazno nagovorili obiskovalce na polnem stadionu.

V nadaljevanju so se z atraktivno točko predstavili mladi gimnastičarji naše šole, nastopa smo se že ozirali v nebo, saj je sledil doskok padalcev Aerokluba Ptuj.

Ker se je učencem že močno mudilo na delavnice, ki so kar vabile k udeležbi, smo prireditev nadaljevali na travnatih površinah, nekateri pa so se ustavili še ob lokalni tržnici, kjer so se društva predstavljala s svojimi dobrotami, koristnimi informacijami in drugimi zanimivostmi.

Zelo obiskana je bila tudi naša »infotočka«, saj je bil organiziran srečelov, kjer je prav vsak, ki je prispeval nekaj evrov za srečko, prejel vrečko presenečenja!

Otroci so uživali v aktivnostih društva Arbadakarba, Footgolf kluba Ptuj, Kluba tajskega boksa-Muay-Thai Gym Ptuj, motoričnem poligonu vrtca Cirkulane, v ustvarjalnicah z učiteljicami 1. triade naše šole itd. Za učence 2. in 3. triade je bil organiziran turnir v malem nogometu in odbojki na mivki, kjer so vsi pokazali veliko znanja in borbenosti. Tudi lačen ni bil nihče, saj so člani ŠD Cirkulane poskrbeli za okusno malico.

Hvala našemu ambasadorju letošnje prireditve, g. Stanku Fricu, ki si je vzel čas in opoldne s svojo družino preživel v naši družbi. Hvala vsem in vsakemu posebej, ki ste kakorkoli prispevali, da je tudi 15. Pohod prijateljstva uspel in nam bo ostal v prijetnem spominu!

Kolektiv OŠ Cirkulane-Zavrč

Galerija slik pohoda (foto: Simon Simonič in Valentina Zajec)

 

Pohod prijateljstva

Spet se bliža dogodek, ki ga že vsi nestrpno pričakujemo – 15. jubilejni Pohod prijateljstva, ki bo v soboto, 20. aprila 2024. Prireditev, ki ga organizira OŠ Cirkulane-Zavrč, je veliko več kot pohod. Je druženje generacij, srečanje prijateljev, otrok, vseh občanov, društev, vseh deležnikov iz občin Cirkulane in Zavrč. Poleg pohoda iz Dolan do Cirkulan, ki se bo začel ob 9.30, nas od 10.30 naprej na prizorišču (Stadion ŠD Cirkulane) čaka veliko zabavnega dogajanja, ustvarjalnih delavnic, športnih aktivnosti, lokalna tržnica in še marsikaj. Čudovit dan bomo okoli 14.00 ure zaključili.

Vabimo vas, da se nam pridružite na prireditvi, če ne na pohodu, pa vsaj na družabnem delu od 10.30 naprej. Pripeljite tudi svoje prijatelje. Skupaj bomo preživeli prijeten dan!

Navodila za udeležence:

Za prevoz udeležencev pohoda do Dolan poskrbite sami. Če se bo tudi šofer udeležil pohoda, najprej odpelje pohodnike v Dolane, potem parkira avtomobil v Cirkulanah na parkirišču in se v Dolane vrne z brezplačnim avtobusom (8.30, 8.45). Pohod se bo začel ob 9.30. Prosimo vas, da na pohod pridete primerno opremljeni.

PRISRČNO VABLJENI!

Pohod prijateljstva 2024 SLIKA 1

 

Vabilo na sestanek

Sestanek članov PD Cirkulane bo v četrtek, 11.4.2024, ob 18:00 uri v prostorih društva.
Zaradi pomembnosti vas prosimo za udeležbo v čim večjem številu. Dnevni red bo podan pred sestankom. Glavna tema sestanka so priprave na skupščino PZS in zadolžitve.

Prosim za udeležbo: Upravni odbor PD Cirkulane