Spomladanski pohod Kofce-Košuta

 soboto 29.4.2023 je planinsko društvo Cirkulane organiziralo pohod na Kofce, 1480 m visoko planino pod Velikim vrhom in Košuto.

Skupina s 17. pohodniki se je z dvema kombijema odpeljala proti Tržiču, in sicer po cesti ki vodi do Ljubelja. Naša pot se je nadaljevala mimo gostilne Ankele, vse do parkirišča pri domačiji Matizovec.

Po krajši pripravi na naš vzpon, smo iz parkirišča zakorakali po lepi gorski poti, obdani z mogočnimi smrekami do jase od koder smo že opazili dom na Kofcah. Vreme je bilo zelo ugodno za pohod, ni bilo prevroče, tako da smo brez težav premagovali predvideno pot in opazovali naravo in gore, ki so bile v jasnem vremenu prečudovite. Imeli smo lep razgled na zasneženo gorovje Košute, ki se je dvigala pred nami.

img 8266

V nadaljevanju našega vzpona se je lepota gozda končala in odprla se je nova, ob vstopu na planino, s pogledom na dom in okoliške vrhove. Razgled je bil res čudovit.

Brez težav smo prišli na dom na Kofcah se posedli, odpočili ob hrani v čudovitem ambientu doma na Kofcah. Od tu smo imeli pogled proti vzhodu na pobočje mogočne Košute, proti jugozahodu na vrhove Kamniških Alp, Kriške gore do Dobrče. Na zahodu na Julijce s Triglavom in Pokljuko, v bližini pa še na Begunjščico in Stol. Po malo daljšem postanku smo se odpravili še na urico oddaljeno planino Šija 1528 m pod Malim Kladivom, ker nam je skrbnik koče odsvetoval vzpon na vrhove nad kočo.

Zelo hitro smo brez težav in kakšnih večjih vzponov prišli do planine Šija, kjer so v objektu bivše karavle uredili prijetno planinsko postojanko, ki je izhodišče za pristope na okoliške vrhove Košute.

Po vrnitvi na Kofce, si je lahko vsak po svoji želji privoščili še malico. Dom na Kofcah je namreč znan po pestri ponudbi jedi in njihovih štrukljev.

Na poti v dolino do visokogorske kmetije Matizovec, nas je čakala lepa pot po strmini med koreninami in skalami (spusta višinske razlike 400 m), čeprav so nekaterim noge že kdaj pa kdaj klecnile, ni omajalo vedrega razpoloženja v skupini. Zadovoljni s prehojeno potjo, smo vstopili v kombije in se odpeljali proti Tržiču in naprej proti domu.

Udeleženci pohoda so bili zadovoljni z dobro načrtovano in izpeljano potjo pohoda. »Pa kmalu spet na kakšen pohod« je želja vseh udeležencev.

Zapisal: Vili Jurgec

Galerija slik pohoda

Zimski pohod na Raduho 2023

Po programu pohodov smo organizirali v soboto, 11. 3. 2023, zimski vzpon na Veliko Raduho. Zbrali smo se pred OŠ v Cirkulanah od koder smo krenili ob 5.30 uri.

Pot smo nadaljevali proti Mozirju. Iz Mozirja smo se peljali proti Logarski dolini do vasi Struge, kjer so nas oznake za Snežno jamo na Raduhi usmerile desno na ožjo vzpenjajočo cesto. Omenjeni cesti, ki ima nekaj križišč sledimo v smeri kmetije Raduš nik. Po 16 km vožnje od mesta, ko smo zapustili glavno cesto pridemo do izhodišča, kjer je manjše parkirišče.

Ob parkirišču smo opazili planinske smerne table za kočo na Loki in Raduho, ki nas usmerijo na slabšo gozdno cesto, ki se vzpne skozi pas gozda. Že po eni uri hoje stopimo iz gozda na spodnji del planine Loka. Vzpon nadaljujemo po razmeroma strmi cesti, po kateri se v nekaj minutah povzpnemo do koče na Loki. Sledil je krajši počitek za čaj in prigrizek pred kočo na Loki.

Raduha

Od koče smo nadaljevali po markirani poti v smeri Raduhe, le ta pa se je že po nekaj deset korakih razcepila na dva dela. Nadaljevali smo rahlo levo (rahlo desno Durce) po poti, ki se zložno vzpenja po levem robu dolinice. Pot kmalu zavije v levo ter se strmo vzpne skozi pas redkega gozda po zasneženi in spolzki poti, ki je bila nevarna za zdrse tako, da smo se vzpenjali zelo previdno. Strmina je kmalu popustila a pot je bila zasnežena in gladka. Po približno eni uri hoje od Koče na Loki, se nam z desne priključila pot od Durc, mi pa smo po krajšem počitku nadaljevali levo po prečni poti v smeri Raduhe. Vreme je bilo zelo ugodno, sončno le da je na delih poti kar močno pihal veter.

Pot je zasnežena ampak varna, tako da smo res uživali. Bolj, ko smo se bližali vrhu lepši so bili razgledi. Tudi vzdušje med udeleženci je bilo prijetno. Proti vrhu nas je vodil naš mladi planinec Aljaž in nam diktiral tempo. Pot nas je hitro pripeljala na vrh Male Raduhe, nato pa še na glavni greben Velike Raduhe, s katerega so se nam odprli lepi pogledi na vse strani tako, da smo opazovali lepote gora v zimski idili. Lepo se je videla Ojstrica, zadaj Grintovec . Lepo smo videli tudi pogorje Košute, ulice in gorovja v Avstriji.

Po krajšem počitku, fotografiranju in občudovanju lepot smo se po isti poti pričeli spuščati proti našemu izhodišču. Previdno smo se spuščali in opazovali meglice, ki so v daljavi pričele zakrivati nekatere vrhove. To je bila še ena potrditev in dokaz več da je potrebno gore obiskovat čim prej zjutraj in dopoldan, ker se v popoldanskih urah začnejo spreminjat vremenske razmere in s tem posledično se poslovijo lepi razgledi, tudi v gorah velja pravilo »rana ura zlata ura«.

Ob kramljanju se je naš spust hitro bližal koncu, hitro smo bili pri kapeli malo pred kočo tu smo naredili nekaj fotografij, se okrepčali, popili čaj in po počitku nadaljevali do izhodišča. Tu smo se uredili, posedli v kombi in se polni lepih vtisov vrnili proti domu.

Pohod na Raduho je bil letošnji prvi dvatisočak, ki smo ga z lahkoto osvojili. Sklenili smo, da si želimo še več takšnih pohodov in še v večjem številu. Lepo vas vabimo na naše naslednje pohode, ki bodo na nižje pa tudi višje vrhove. Skupaj lahko osvojimo tudi kaj bolj zahtevnega. Vidimo se na naslednji turi.

Zapisal: Vili Jurgec

Galerija slik

Zimski pohod na Uršljo goro – 1699 m

Kot vsako leto nas planince PD Cirkulane gore privabljajo tudi, ko so zasnežene, kar jim da dodatno lepoto, ko so pokrite z debelo snežno odejo.

V soboto, 4.2.2023, smo se planinci zbrali pred šolo v Cirkulanah in se v lepem številu podali preko Ptuja, Slovenskih Konjic, Slovenj Gradca in skozi Kotlje do izhodišča pri Koči na Naravskih ledinah. V prijetnem vzdušju je čas zelo hitro minil, kmalu smo stopili iz kombija, se primerno opremili in nadaljevali po markirani zasneženi poti, ki nas je vodila cilju nasproti.

Uršlja gora ali Plešivec je razgledna gora med Slovenj Gradcem in Črno na Koroškem. Na vrhu oziroma malo pod njim stoji Cerkev svete Uršule, ki je najvišje ležeča cerkev v Sloveniji. Na vrhu pa ne stoji samo cerkev, ampak tudi prijetno topel planinski dom, križ in razgledna plošča. Med domom in vrhom pa so postavljeni oddajniki, ki so vidni skoraj z vseh sosednjih vrhov.

Uršlja 2023
Uršlja gora, 4.2.2023. Foto: Vili Jurgec

Med potjo smo naredili nekaj slik sončne zimske idile, ki nam jo je podarila narava. Hitro in mirno brez težav smo premagali zasneženo pot proti vrhu. Vzeli smo si čas za lepe razglede, ki so se nam ponujali. Ponudil se nam je razgled na Peco ter v ozadju na Kamniško Savinske Alpe, pogledi so segali tudi na zasnežene Avstrijske Alpe. Bili smo navdušeni, takšni razgledi so neponovljivi, lahko jih doživiš samo v zimskem času.

Pot nas je vodila do križa mimo oddajnika, nato smo se spustili mimo cerkve Svete Uršule, vse do planinskega doma. Namestili smo se v sobo s kaminom, kjer smo se ogreli, pogovarjali in se okrepčali.

Po počitku, ki nam je prijal, smo se po isti poti podali nazaj v dolino. Vreme je bilo prelepo, kot se spodobi za ta letni čas. V sončnem in ne preveč hladnem vremenu nas je spremljal tudi veter. Brez večjega napora in utrujenosti smo prišli do našega kombija, kjer smo odložili nahrbtnike ter topla oblačila. Naš najmlajši član pohoda Aljaž je brez utrujenosti premagal vzpon in seveda tudi varen spust do izhodišča ne glede na razmere. Kot že večkrat, nam je tudi tokrat dokazal, da mu lahko čestitamo za vse premagane vzpone.

Bilo je lepo. Zima ima svoj čar, tako da vas vabim na naslednjo zimsko turo na Raduho in Kredarico morda tudi Triglav pozimi. Želim vam veliko lepih in prijetnih trenutkov na naslednjih zimskih, spomladanskih in poletnih pohodih.

Zapisal: Vili Jurgec

Galerija slik

Novoletni pohod na Donačko goro 2023

V soboto, 7. januarja 2023, smo izpeljali tradicionalni novoletni pohod na Donačko goro. Kljub temu, da je bolezen nekaterim članom preprečila udeležbo, se nas je pohoda udeležilo lepo število.

Večina se nas je zbrala ob 7:30 uri, pri šoli v Cirkulanah. Vožnjo smo nadaljevali do Žetal, kjer smo naredili (tudi po tradiciji) postanek in počakali še dve udeleženki našega pohoda. Sledilo je še malo vožnje, parkiranje, preobuvanje, nameščanje opreme, nekaj napotkov za pot..., in tako smo se mladi in malo manj mladi pogumno podali na pot. V lepem januarskem dnevu, morda celo nekoliko pretoplem za ta čas, smo se podali proti vrhu po strmi poti, ki vodi do jeklenic. Po uspešnem prehodu čez njih, smo se podali še do razgledišča levo. Po razgledovanju smo se podali proti vrhu kjer smo se srečali še članico in članom društva in njuno mlado planinko.

Na vrhu smo si čas smo zapolnili z razgledovanjem prelepe okolice, malico, klepetom in seveda fotografiranjem. Ko smo se zbrali vsi, smo se spustili do Rudijevega doma.

19

Bilo je lepo. Zahvaljujem se Stanku in Aljažu za pomoč pri vodenju pohoda, vsem udeležencem za prijetno družbo in seveda vse čestitke najmlajšima udeležencema pohoda. Le tako naprej!

Lepo vabljeni na naslednje pohode.

Zapisal: Ivo Zupanič

Galerija slik pohoda

Martinov pohod 2022

V jeseni dobi narava čudovite pravljične barve, listje na drevesih se obarva v rjavo-rdeče barve. Tudi zlate barve v vinogradih, ki se prelivajo v žlahtni kapljici, dajejo Martinovemu poseben čar. Vse to se še posebej odraža v naši prelepi pokrajini, v Halozah, kjer ne manjka rujne kapljice domačih vinogradnikov.

img 20221112 094914

Kakor vsako leto, je imelo naše planinsko društvo tudi letos pohod ob Martinovem, tokrat že petnajsti tradicionalni pohod po naših gričih občine Cirkulane. Na prelepo sobotno Martinovo jutro, 12. 11. 2022, ko so žarki po nekaj jutrih meglenega vremena končno spet pokukali na plano, se je pred OŠ Cirkulane pod vodstvom PD Cirkulane zbralo lepo število pohodnikov od blizu in daleč ter se podalo po že znani trasi, po delu Bračičeve poti. Pridružili so se nam planinski prijatelji iz planinskega društva iz Polzele, katerih smo zmeraj zelo veseli, tako nas je bilo skupaj na pohodu nekaj preko 60 udeležencev.

Opazovali smo čarobne barve, s katerimi se je poigrala mati narava, prav tako pa uživali ob lepem vremenu, ki je bilo kot naročeno. Uživali smo v čudovitih razgledih iz Gruškovskega Huma (341 m n.v.), kjer smo imeli pogled na Ptuj, Ptujsko jezero, Boč, Donačko goro in nekoliko oddaljeno Ivanjščico, Sleme ter haloško pokrajino.

Pot nas je vodila do domačije Milana in Zinke Kelc v Gruškovcu, kjer smo se poveselili, pokramljali in bili prijetno presenečeni ob pogostitvi ter pokušini mladega in starega vina. Pot smo nadaljevali proti Cirkulanam in se ustavili pri naših planincih, pri družini Bratušek, kjer smo so dobili težko pričakovano kavico.

Za nami je še en tradicionalni pohod, ki ga želimo ohraniti tudi v prihodnje z željo, da se ga udeležimo v še večjem številu in predvsem uživamo ob dobri haloški kapljici in seveda v dobri družbi.


Zapisala: Marjetka Mlakar

Galerija slik pohoda