Letni pohod na Grintovec 2022

Kot vsako leto imamo v planinskem društvu planirane pohode v visokogorje. Po nekaj letih smo spet planirali pohod na Grintovec. Čeravno smo pred nekaj leti prav na Grintovcu doživeli neprijetno izkušnjo.

Za letošnjo visokogorsko turo, ki smo jo uspešno izpeljali v soboto, 2. julija 2022, je bil zbran najvišji vrh Kamniških in Savinjskih Alp - Grintovec (2558 m). To je lep, piramidast vrh, dobro viden iz Ljubljanske kotline. Tako v kopnem kot v snegu velja za enega najbolj obiskanih planinskih ciljev. Tudi tokrat je kljub visokim temperaturam bil zelo oblegan. Parkirišča na izhodišču so bila zasedena z vozili različnih držav. Iz našega društva se nas je zbralo sedem. Odločili smo se za pristop, ki na vrh vodi z južne strani iz Kamniške Bistrice čez Kokrsko sedlo. V snegu in v kopnih razmerah je vzpon "kondicijsko" zelo naporen, saj je višinska razlika od Doma v Kamniški Bistrici do vrha 1958 m. Pripeljali smo se do postaje tovorne žičnice in si s tem skrajšali pot za 300 višinskih metrov. Nadaljevali smo peš navzgor skozi bukov gozd in nato naprej po vzpenjajoči poti ki pripelje do melišča pod Cojzovo kočo na Kokrskem sedlu. Bilo je precej vroče in naporno tako, da smo popili kar nekaj vode.

Po krajšem počitku na Kokrskem sedlu smo nadaljevali proti vrhu. Sonce je močno pripekalo, je pa občasno zapihal veter in nas osvežil kakor tudi kratkotrajne meglice in takoj smo lažje zadihali ter pogumno premagovali strmino proti vrhu. Po 5 urah smo dosegli vrh. Imeli smo kar lep razgled. Na vrhu smo se malo okrepčali, naredili nekaj spominskih posnetkov in se vrnili po isti poti nazaj do koče, nato pa proti izhodišču. Kljub postanku na koči smo bili v dobrih treh urah v dolini. Bili smo utrujeni a vendar dobre volje, da smo vzpon kakor tudi spust opravili brez vsake poškodbe. Tu smo se uredili, vstopili v kombi in se odpeljali proti domu.

Grintovec Vrh

Druženje v planinah je vedno prijetno. Družimo se z ljudmi iz raznih krajev po Sloveniji in od drugod. Vabimo vas naslednje naše pohode, da tudi sami doživite kako napor ob prijetnem druženju hitro mine in že nastane želja po osvojitvi naslednjega vrha. Več nas bo, lepše in prijetneje bo.

Zapisal: Vili Jurgec

Galerija slik