Pohod na Triglav - 2864m, 23. in 24.7.2022

Željo naših članov in drugih udeležencev po osvojitvi najvišjega vrha Slovenije izpolnimo z vsakoletnim organiziranim pohodom. Glede na izkazan interes tudi večkrat. V soboto in nedeljo, 23. in 24. julija 2022, smo izpeljali dvodnevni pohod na Triglav. Naše aktivnosti opazijo tudi ljudje od drugod, ki imajo željo osvojiti Triglav, kar jim z veseljem omogočimo. Seveda pa na prvem mestu vabimo naše občane. Naši izkušeni vodniki PZS iz PD Cirkulane bodo zelo veseli vsakega udeleženca in mu nudili varen in strokovno voden vzpon.

Naše druženje se je začela v soboto ob 2:30 uri zjutraj izpred šole v Cirkulanah. Pot se je nadaljevala proti Ptuju, Kidričevemu, Slovenski Bistrici, Ljubljani, Mojstrani nato v dolino Krme do parkirišča (870 m.n.v.). Kot po navadi je sledila krajše okrepčilo, razdeljevanje opreme in še nekaj napotkov in že smo pričeli s pohodom proti našemu cilju.

Vzpon do vrha Triglava je potekal mimo pastirskega stana na Prgarca (1763 m. n.v.), kjer smo si malo odpočili. Naš vzpon smo nadaljevali po markirani poti, tako imenovani Kurici proti Konjskemu sedlu. Po krajšem počitku smo nadaljevali proti domu na Kredarici (2515 m.n.v.). Pot nam je dobro poznana tako, da smo jo premagali v predvidenem času. Vzeli pa smo si tudi čas za postanke, razgledovanja, občudovanje planik in ostalih cvetočih rož in rastlinja. Na Kredarici je sledil počitek in nabiranje energije za vzpon na Triglav (2864 m.n.v.).

Odložili smo odvečne stvari, v nahrbtnike dali samo nujno, nadeli varnostne pasove in čelade ter se v koloni podali proti vrhu. Pot do malega triglava (2725 m.n.v.), ki je tretji najvišji vrh v Sloveniji, smo zlahka osvojili nato smo nadaljevali proti Aljaževemu stolpu in varno dosegli naš cilj. Imeli smo lep razgled in veliko veselje, kljub vročini, da smo osvojili streho Slovenije.

img 7564

Na tem mestu bi rad delil z vami nekaj svojih misli. Ko si tako sam sredi te naše mogočne narave, se zaveš človeške majhnosti. Tu denar in naziv ne pomeni ničesar. Tu se zaveš, kako hvaležen bi moral biti za vse kar imaš. Zato spoštujmo gore in naravo in ji prisluhnimo in spoštujmo. Le tako lahko dosežemo vrh na varen način in v tem tudi uživamo.

Seveda pa ob Aljaževem stolpu nismo pozabili »krstiti« letošnjih prvopristopnikov - bilo jih je devet, narediti kakšne spominske fotografije in predvsem uživati v tistem občutku, ki ga lahko doživiš le na vrhu naše najvišje mogočne gore.

Po počitku na vrhu je sledil spust do doma na Kredarici. Uredili smo potrebno glede prenočišč in se polni lepih vtisov malo družili, nato namestili k zasluženem počitku.

Zvečer in ponoči smo uživali gostoljubje doma na Kredarici, naslednje jutro pa je sledila pot nazaj v dolino in proti domu.

Pot v dolino do kombijev se je iztekla v pričakovanem času, kako dolgo bo trajala vožnja domov pa je bila uganka. Namreč sledil je postanek v Jesenicah pri Valterju, kjer smo se lepo okrepčali, nadoknadili izgubljeno energijo in nato nadaljevali pot proti domu.

V popoldanskih urah smo se varno vrnili v Cirkulane. Zadovoljni, da nam je spet uspelo brez kakršnih koli nevšečnosti, zato vas vabimo da se nam v prihodnje pridružite na naših pohodih.

Zapisal: Vili Jurgec

Galerija slik pohoda