Zimski pohod na Uršljo goro – 1699 m

Kot vsako leto nas planince PD Cirkulane gore privabljajo tudi, ko so zasnežene, kar jim da dodatno lepoto, ko so pokrite z debelo snežno odejo.

V soboto, 4.2.2023, smo se planinci zbrali pred šolo v Cirkulanah in se v lepem številu podali preko Ptuja, Slovenskih Konjic, Slovenj Gradca in skozi Kotlje do izhodišča pri Koči na Naravskih ledinah. V prijetnem vzdušju je čas zelo hitro minil, kmalu smo stopili iz kombija, se primerno opremili in nadaljevali po markirani zasneženi poti, ki nas je vodila cilju nasproti.

Uršlja gora ali Plešivec je razgledna gora med Slovenj Gradcem in Črno na Koroškem. Na vrhu oziroma malo pod njim stoji Cerkev svete Uršule, ki je najvišje ležeča cerkev v Sloveniji. Na vrhu pa ne stoji samo cerkev, ampak tudi prijetno topel planinski dom, križ in razgledna plošča. Med domom in vrhom pa so postavljeni oddajniki, ki so vidni skoraj z vseh sosednjih vrhov.

Uršlja 2023
Uršlja gora, 4.2.2023. Foto: Vili Jurgec

Med potjo smo naredili nekaj slik sončne zimske idile, ki nam jo je podarila narava. Hitro in mirno brez težav smo premagali zasneženo pot proti vrhu. Vzeli smo si čas za lepe razglede, ki so se nam ponujali. Ponudil se nam je razgled na Peco ter v ozadju na Kamniško Savinske Alpe, pogledi so segali tudi na zasnežene Avstrijske Alpe. Bili smo navdušeni, takšni razgledi so neponovljivi, lahko jih doživiš samo v zimskem času.

Pot nas je vodila do križa mimo oddajnika, nato smo se spustili mimo cerkve Svete Uršule, vse do planinskega doma. Namestili smo se v sobo s kaminom, kjer smo se ogreli, pogovarjali in se okrepčali.

Po počitku, ki nam je prijal, smo se po isti poti podali nazaj v dolino. Vreme je bilo prelepo, kot se spodobi za ta letni čas. V sončnem in ne preveč hladnem vremenu nas je spremljal tudi veter. Brez večjega napora in utrujenosti smo prišli do našega kombija, kjer smo odložili nahrbtnike ter topla oblačila. Naš najmlajši član pohoda Aljaž je brez utrujenosti premagal vzpon in seveda tudi varen spust do izhodišča ne glede na razmere. Kot že večkrat, nam je tudi tokrat dokazal, da mu lahko čestitamo za vse premagane vzpone.

Bilo je lepo. Zima ima svoj čar, tako da vas vabim na naslednjo zimsko turo na Raduho in Kredarico morda tudi Triglav pozimi. Želim vam veliko lepih in prijetnih trenutkov na naslednjih zimskih, spomladanskih in poletnih pohodih.

Zapisal: Vili Jurgec

Galerija slik