Martinov pohod, 11.11.2023

Kot vsako leto smo tudi letos organizirali pohod ob Martinovem, ki nekako zaključuje jesenska dela. Ta praznik je pri nas v Halozah še posebno priljubljen, saj se v teh dneh mošt spremeni v vino, kar pa je dober razlog za veselje in praznovanje. Tako je bilo tudi letos.

Martin

Na letošnjem tradicionalnem planinskem pohodu, 11.11.2023, so se nam pridružili planinci planinskega društva Preddvor in planici PD Polzela. Zbrali smo se pri mesariji Kokol v Dolanah. Čeravno nam vremenske razmere niso prizanesle se nas je zbralo kar lepo število. Tako nas je bilo skupaj nekaj manj kot 100. Ampak tudi vreme se je ob pravem času izboljšalo, kljub deževnemu jutro je posijal žarek upanja, tako da smo ob10 uri lahko začeli s pohodom po Bračičevi planinski poti. Čeprav je bil teren razmočen ni bilo posebnih težav pri začetnem vzponu saj so nekaj dni pred tem naši markacisti lepo uredili stopnice in pot. Ne glede na število udeležencev smo pot zelo hitro premagovali tako da smo bili ob dogovorjeni uri pri vinski kleti Zvonka Arnečiča. Pričakala nas je prijazna družina, ki nam je ponudila haloško ocvirkovko, domači kruh in seveda tudi predstavitev kmetije, ki jo je predstavil vinogradnik Zvonko. Sledila je poskušnja vin pridelano v domačem vinogradu. Zvonko nam je opisal tudi sorte grozdja, katerega vino smo poizkusili.

Pot smo nadaljevali ob prisrčnem kramljanju in opazovali prelepe barve jeseni in že smo bilo pri spustu proti industrijski cono v Dolanah. Tu smo prečkali regionalno cesto in se podali proti Velikemu vrhu na katerem hribu stoji romarska cerkev Svete Ane. Vreme je bilo za ta letni čas prečudovito, kakor tudi družba pohodnikov tako, da je čas zelo hitro minil in že smo bili pred cerkvijo sv. Ane. Nekateri so si ogledali cerkev, nekateri uživali ob lepem razgledu na haloške hribe ter Ptujsko polje. Sledila je zaključna pogostitev ob dobri hrani, kapljici in poslušanju prijetnih zvokov harmonik, baritona in kitare. Hvala vsem za pomoč priprave pogostitve, velika hvala glasbenikom, kakor tudi vsem udeležencem pohoda. V prihodnje si želimo več takih srečanj, še z večjo udeležbo, ker več nas je prijetnejše je druženje. Verjamem, da nam je pohod uspel in da so bili tudi naši gosti zadovoljni. Hvala vsem našim članom za pomoč pri pripravi in realizaciji tega dogodka.

Naše druženje se je zaključilo okrog 16:30 ure. Zadovolji smo se poslovili ter si zaželeli še več takšnih prijetnih druženj.

Zapisal: Vili Jurgec

Galerija slik pohoda