Zimski pohod na Veliko planino 2024

Planinsko društvo Cirkulane je v soboto, 3. februarja, organiziralo zimski pohod na Veliko planino. Zjutraj smo se pohodniki ob 6:00 uri zbrali pri šoli v Cirkulanah od koder smo se napotili proti Ptuju. Med potjo smo pobrali še druge pohodnike. Kljub ne preveč lepi napovedi se je pred nami najprej odpiralo lepo jutro in z veseljem smo se podali novim dogodivščinam naproti. Po dveh urah smo prispeli do parkirišča ušivec pod Veliko planino.

Iz parkirišča smo se po gozdni markirani poti napotili v smeri Male planine proti Veliki planini nato do velikega pastirskega stana. Velika planina je pastirsko naselje, ki ima značilno tipično arhitekturo. Na planini je okrog 140 hiš, so lesene, strehe pa krite s smrekovimi skodlami, ki segajo zelo nizko. Tu smo pričakovali več snega ampak bile so samo snežne zaplate, tako do je bilo zelo dosti kopne poti brez snega.

Velika Planina
Utrinek iz pohoda na Veliko planino. Foto: Villi Jurgec, 2024.

Vreme je bilo oblačno in v daljavi smo videli, kako veter preganja meglo. Upali smo, da nam jo vreme ne zagode preveč. Naša pozitivna energija, veselje in smeh so pregnale še to oblačnost in že smo zagledali v daljavi kapelico Marije Snežne na vrhu kopnega hriba. Od tu smo imeli lep razgled na velik del Velike planine ki je posejana z lepo urejenimi lesenimi hišami, ki so si podobne. Tu se korak ustavi in misli se umirijo. S tega kraja lahko opazuješ umirjeno naravo in usmeriš pogled na v tem času zasnežene gore kot so Ojstrica, Grintovec, Planjava, Kamniško sedlo, Mlinarsko sedlo, Skuta in še kar nekaj drugih.

Po krajšem oddihu in fotografiranju smo nadaljevali proti najvišjemu vrhu Velike planine Gradišče (1666) nato pa vse do zgornje postaje sedežnice na Veliki planini. Tu smo malo uživali v razgledih, malo pokramljali nato pa se po Zelenem robu podali do Domžalskega doma, kjer smo se odpočili in okrepčali.

Velika planina slovi po kravjem siru in po pastirski malici – kislem mleku in ajdovih žgancih. Zaenkrat so bile planšarske koče še zaprte, saj se sezona še ni začela. Tako da bo potrebno počakat do poletja in takrat v sezoni še enkrat obiskat Veliko planino in uživat v pastirski malici.

V popoldanskih urah smo se odpravili do parkirišča, polni lepih vtisov in dobre volje. Med planinskimi prijatelji je na izletih planinskega društva Cirkulane vedno lepo. Pohvala tudi našemu najmlajšemu planincu Aljažu kateri nas spremlja že nekaj let tudi na zahtevnih in manj zahtevnih pohodih. Dragi planinci, vabimo vas na naše skupno druženje tudi v prihodnje.

Zapisal: Vili Jurgec

Galerija slik pohoda