Pohod na Begunjščico

Planinsko društvo Cirkulane, skladno s planom pohodov, organizira in vabi na pohod na Begunjščico, 2060 mnv.
Pohod se iz planiranega termina zamakne za teden dni. Odhod bo v soboto, 3.9.2016, ob 5.00 uri izpred šole v Cirkulanah. Odpeljali se bomo proti Slovenski Bistrici in nato po avtocesti nadaljevali proti Ljubljani in z avtoceste Ljubljana - Jesenice na izvoz Ljubelj do mejnega prehoda.

Na koncu velikega makadamskega parkirišča se bomo napotili v smeri Prevala in Roblekov dom. Zložna pot nas bo pripeljala preko melišča v strnjen gozd, ki je izpostavljen padajočemu kamenju. Široka pot nato preide iz gozda na strma in dobro zavarovana pobočja, ki nas nato pripelje do Bornovega tunela, kjer se priporoča uporaba svetilk zaradi luž in občasno nizkega stropa. Na drugi strani tunela bomo še nekaj časa hodili po vzhodnem ostenju Begunjščice, nato prečili melišče in strmejša gozdnata pobočja. Sledi široka pot, ki se le zmerno vzpenja in se priključi markirani poti iz Podljubelja od tu sledimo do planine Preval-a, ki jo bomo dosegli po nadaljnjih nekaj minutah.

begunjščica

Vir slike: http://www.slotrips.si/

S Prevala bomo nadaljevali po rahlo vzpenjajoči cesti v smeri Roblekovega doma in Poljške planine. Po približno 15 minutah lahkotne hoje po makadamski cesti bomo na desni strani le te opazili korito z vodo in nad njim planinske oznake za Roblekov dom (čez Rožo). Usmerimo se bomo na to pot, ki se vzpne skozi pas gozda in nas po nekaj minutah pripelje na neporaščena južna pobočja Begunjščice. Pot naprej se prečno vzpenja proti zahodu, med tem pa preči nekaj strmih grap. Pot je na nekaj mestih varovana s klini. Če nekaj časa bomo prišli do studenčka imenovanem Roža. Zmerno strma pot preči še nekaj grap, nato pa se zravna in nas pripelje v kratek pas gozda, kjer se priključimo običajni poti na Roblekov dom. Tu nadaljujemo desno in poti, ki se zmerno vzpenja sledimo do Roblekovega doma na Begunjščici, katerega bomo kmalu dosegli.

Krajšo pot do vrha Begunjščice bomo naredili po postanku na Roblekovem domu.

Pot do planine Preval je nemarkirana, naprej je dobro označena. Zahtevna mesta so kratka in v suhem ne predstavljajo večje nevarnosti. Ljubelj - Preval 1:30, Preval - Roblekov dom 1:30, Roblekov dom - Begunjščica 0:30. Skupaj 3:30 v eno smer in približno toliko za povratek, torej nekako 7 ur skupne hoje.

Urnik: Odhod izpred šole v Cirkulanah ob 5.00 uri na dan pohoda (sobota, 3. september 2016).

Oprema: Vremenu primerna oprema za sredogorje. Visoki pohodniški čevlji, rezervna oblačila, vetrovka (na vrhu praviloma piha), pohodne palice (predvsem za spust), baterijska svetilka, čelada po želji. Malica in zadostna količina vode iz nahrbtnika. Planinska postojanka je tik pred koncem poti.

Zahtevnost: Pot ima nevarne, vendar z varovali zaščitene, odseke. Zahteva se dobra kondicijska pripravljenost.

Čas hoje: Skupne hoje bo nekako 7 ur.

Prevoz: Verjamemo, da se nas bo nabralo toliko, da bom lahko šli s skupnim prevozom ob česa je odvisna cena prevoza (predvidoma 15-20€). Na poti domov se bomo dogovorili za morebitni skupni postanek za okrepčilo.

Prijave in dodatne informacije: za prijave in dodatne informacije pokličite 051 686 842 najkasneje do torka, 30. avgusta 2016, do 20.00 ure.

Vodenje: Skladno s planom PD Cirkulane pohod organizira in vodi Ivo Zupanič skupaj s sovodniki.

Z vami želimo preživeti lepe trenutke na pohodu. Prijazno vabljeni!