Pohod na Žusem

Skladno s planom pohodov PD Cirkulane, organiziramo v soboto, 27. oktobra 2018, pohod v Kozjanski konec.

Stolp na Žusmu stoji na severovzhodnem vrhu Velikega špička (669 m), najvišje točke Žusma, ki predstavlja severni rob Kozjanskega.

V Planinskem društvu Žusem se je porodila ideja o postavitvi razglednega stolpa iz macesnovega lesa, ki velja za najvišji leseni stolp v Sloveniji. Stolp so poimenovali »Stolp ljubezni«. Do vrha stolpa vodi 116 stopnic, vmes je 22 podestov, ima dve razgledni ploščadi. Razgled s 25,9 metra visokega stolpa je osupljiv. Vidi se na Hrvaško, Madžarsko, v Avstrijo in tudi Triglav.

 

Žusem
Foto: Zlatko Bezjak, 19. marec 2016

Opis poti: Pohod bomo pričeli pri Turistični kmetiji Žurej-Ječovo. Pot nas bo vodila po lepi javorski dolini po urejenem gozdu. Prvi resnejši vzpon bo vzpon v »K…v hrib« nato bo sledil spust. Pot nas bo pripeljala do »Grofovega štanta«, kjer se lahko priključimo strmi, zelo zahtevni poti, ali pa nadaljujemo desno po cesti. V obeh primerih nas bo na koncu naše poti pozdravil Stolp ljubezni.

Zahtevnost: Pot je primerna za vse ustrezno-vremenu primerno opremljene pohodnike vseh starosti in zahteva predvsem osnovno kondicijsko pripravljenost. V eno smer pot traja do dve uri, torej skupaj s povratkom približno 4 ure hoje.

Na vrhu je občasno možno kupiti pijačo, malica naj bo iz nahrbtnika.

Odhod iz Cirkulan na dan odhoda, 27.10.2018, ob 6.00 uri. Obliko prevoza bomo organizirali po prejemu prijav, ki jih že zbirata Aljaž Zidanšek 040 302 165 in Ivo Zupanič 051 686 842, do srede, 24.10.2018 do 12.00 ure.

Lepo vabljeni na jesenski pohod!