Pohod na Špik, 2472 m

Vodnika, predvidena za pohod na Špik, sva se odločila ponuditi naslednji urnik pohoda. Na pohod bi se odpravili v petek, 9.8.2019, predvidoma po tretji uri popoldan. V treh do štirih ur vožnje bi se pripeljali do parkirišča, od koder bi nadaljevali do Koče v Krnici, kjer bi prenočili.

Pohod na Špik bi nadaljevali naslednje jutro, v soboto, 10.8.2019, ko bomo do vrha potrebovali nekako 4 ure hoje. Približno toliko časa bomo porabili še za vrnitev v Krnico. Nato nadaljujemo še do parkirišča.

Pot je zahtevna, potrebna je kondicijska pripravljenost in oprema za osebno zašito in samovarovanje. Poleg ustrezne opreme je potrebno skrb posvetiti zadostni količini vode.

Opis poti povzemam po portalu Hribi.net. Od koče se odpravimo levo v smeri Špika, kjer že po nekaj minutah prispemo do hudourniške grape, ob kateri se nato vzpenjamo. Po dobri uri hoje od Koče v Krnici markirana pot preči omenjeno grapo, nato pa se še nekaj časa vzpenja levo od nje. Višje se pot obrne v levo ter se prične prečno vzpenjati čez pobočja, ki so deloma porasla z ruševjem. Ob lepih razgledih na okoliške vrhove prispemo do zgornjega dela Tarmanove žlefe (pobočje, ki se strmo spušča proti Krnici), kjer se pot strmo vzpne, za tem pa zavije v desno in preide na severno stran Gamsove špice (1931 m). Le nekoliko naprej prispemo na neizrazito sedelce, kjer pot zavije v levo in nas po krajšem vzponu pripelje do zahtevnejšega dela poti, kjer se s pomočjo varoval vzpnemo proti vrhu Liprtica (tudi Lipnica).
Naprej se spustimo za nekaj višinskih metrov in s pomočjo varoval prečimo strma pobočja pod vrhom Špika. Le malo naprej pa se nam z leve priključi pot skozi Kačji graben.
Od razpotja naprej je pred nami še zadnji zelo strm vzpon, kjer se po precejšnji strmini vzpenjamo po razčlenjenem skalovju. Ta del ni varovan in je izpostavljen padajočemu kamenju - čelada obvezna! Po približno 15 minutnem plezanju po razčlenjenem skalovju stopimo na vrh Špika, od koder se nam odpre res lep razgled.

Špik
Vir slike: http://jelenkamenmajdag.blogspot.com/ kjer je v sliki in besedi lepo opisana pot, ki nas čaka.

Vsi zainteresirani dobite podrobnejše informacije pri vodniku Viliju Jurgecu 041 554 657 ali vodniku Ivu Zupaniču 051 686 842 (Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate.). Verjameva, da se bomo lahko uskladili in prilagodili časovnico tako, da se bo vsak ki želi, lahko udeležil.

Zaradi uskladitve in organizacije prevoza in prenočišča je prijava potrebna čim prej, najpozneje pa do torka, 6.8.2019, do 20.00 ure.

Lep vabljeni!