Zimski pohod na Raduho-2023

Planinsko društvo organizira po programu pohod v soboto, 11. 3. 2023, zimski vzpon na Veliko Raduho. Dobimo se pred OŠ v Cirkulanah od koder krenemo ob 5.30 uri.

Od tu nadaljujemo proti Ptuju, Celju nato do Mozirja. Iz Mozirja se peljemo proti Logarski dolini do vasi Struge, kjer nas oznake za Snežno jamo na Raduhi usmerijo desno na ožjo vzpenjajočo cesto. Omenjeni cesti, ki ima nekaj križišč sledimo v smeri Snežne jame in koče na Loki. Po 16 km vožnje od mesta, ko smo zapustili glavno cesto pridemo do izhodišča, kjer v bližini manjšega križišča parkiramo.

Ob parkirišču opazimo planinske smerne table za kočo na Loki in Raduho, ki nas usmerijo na slabšo gozdno cesto, ki se vzpne skozi pas gozda. Že po nekaj 10 korakih hoje stopimo iz gozda na spodnji del planine Loka. Vzpon nadaljujemo po razmeroma strmi cesti, po kateri se v nekaj minutah povzpnemo do koče na Loki.

Od koče nadaljujemo po markirani poti v smeri Raduhe, le ta pa se že po nekaj korakih razcepi na dva dela. Nadaljujemo rahlo levo (rahlo desno Durce) po poti, ki se zložno vzpenja po levem robu dolinice. Pot kmalu zavije v levo ter se strmo vzpne skozi pas redkega gozda. Strmina kmalu popusti, pot pa nas preko nekaj manjši travnikov povede v pas rušja, kjer se naprej zmerno do občasno strmo vzpenja. Po približno eni uri hoje od Koče na Loki, se nam z desne priključi pot od Durc, mi pa nadaljujemo levo po prečni poti v smeri Raduhe. Vse bolj razgledna pot, po južni strani obide vrh Male Raduhe, nato pa nas pripelje na glavni greben, s katerega se nam odpre lep pogled na severno stran.

Raduha
Foto utrinek iz društvenega pohoda na Raduho leta 2020.

Nadaljujemo po markirani poti, kateri se kmalu z desne priključi plezalna pot od Koče na Grohatu. Pot naprej se ponovno prične strmeje vzpenjati ter nas nato po nekaj minutah nadaljnje hoje pripelje na 2062 m visok vrh.

Zaenkrat so vremenske razmere ugodne za ta letni čas tako, da je predvidene hoje od izhodišča od 2,5 ure do 3 ure do vrha in nekaj manj nazaj do izhodišča. Trenutno je pot zasnežena skoraj vse do vrha, potrebna so topla oblačila, primerna zimskemu času, odveč pa ne bo zimska oprema. Prijave sprejemamo na tel. 041554 657 (Vili) najkasneje do srede, 8.3.2023.

Več informacij lahko dobite na navedeni številki, hrana in pijača iz nahrbtnika. Prevoz bo organiziran s kombiji. Cena prevoza bo odvisna od števila prijavljenih.
Lepo vabljeni VO PD Cirkulane