Haloška planinska pot

Na obrobju Haloz na skalnem pomolu nad Dravo stoji grad Borl, veličastna graščina, katere zgodovina sega vse do začetkov prejšnjega tisočletja. Postavljen na skali 60 metrov nad rečno gladino nudi lep razgled po Dravski ravni do Ptuja, Ormoža, ob jasnih dneh pa tudi do Pohorja.

Pri gradu se začne tudi Haloška planinska pot, ki jo vzdržuje planinsko društvo Ptuj. Pot je speljana od gradu Borl preko Hrastovca, Cirkulan, Gradišča, Dravinjskega vrha, Gorce, Janškega vrha, Jelovice in Kupčinjega vrha do Donačke gore. Za celotno pot potrebujemo približno 21 ur oziroma dva do tri dni hoje. Pot se iz zanimivih dolin dviga na razgledne vrhove, od koder lahko opazujemo valovito gričevnato pokrajino v vsej svoji lepoti. Na prvi polovici poti hodimo večinoma mimo vinogradov in domačij, v drugem delu poti pa se gibljemo v redkeje poseljenem svetu, prekritem z gozdovi. Haloška planinska pot je izjemoma razdeljena na etape in ne po dnevih, saj na poti ni planinskih postojank, razen Rudijevega doma na Donački gori. Sicer so na voljo ležišča v Cirkulanah in Podlehniku, z vsemi dodatnimi informacijami pa vam bomo z veseljem postregli v HALO Lokalni razvojni agenciji d.o.o., Pristava 21a, Cirkulane, tel: 02 762 00 60.

BORL-CIRKULANE
Začetek Haloške planinske poti je pri gradu Borl nad Dravo, 251 m. Tu je postavljena informativna tabla o Haloški planinski poti, njenih kontrolnih točkah in dolžini poti. Od gradu Borl se povzpnemo po cesti proti Vrbanjšku, 412 m, najvišjemu vrhu vzhodnih Haloz. Če zavijemo desno, smo v tričetrt ure (od gradu) pri cerkvi sv. Ane, 304 m. Leva pot pa vodi proti vrhu Vrbanjška. Z vrha se po gozdni poti spustimo v razloženo naselje Hrastovec, 240-360 m. Tukaj je druga kontrolna točka. V naselju se obrnemo proti jugu in sestopimo v dolino, kjer prečkamo cesto in se povzpnemo na Gorenjski vrh s cerkvijo sv. Janeza, 331 m. Dober kilometer poti hodimo po grebenu proti naselju Brezovec. Po markirani poti sestopimo v dolino, kjer že vidimo Cirkulane. V slabe pol ure smo v Cirkulanah, kjer je tretja kontrolna točka. Prenočimo lahko v počitniških hišicah v neposredni bližini kraja.

CIRKULANE-PODLEHNIK
Iz Cirkulan, 213-280 m, se povzpnemo na severno pobočje, kjer po grebenu med travniki in vinogradi pridemo na Gradiški Hum, 336 m. Z vrha se odpira lep razgled po Halozah in Dravskem polju. Vračamo se po isti poti do hiše Gradišča 123, kjer zavijemo desno in se spustimo po pobočju do ceste. Tu gremo ponovno desno do križišča, kjer zavijemo levo do četrte kontrolne točke na turistični kmetiji Emeršič. Vrnemo se na križišče in nadaljujemo proti desni. Spustimo se v dolino potoka Psičina. Prečkamo potok in se vzpnemo na Varejski breg, 317 m, od koder nadaljujemo pot po grebenu na Dravinjski vrh, 320 m. V naselju je na domačiji Koletnik peta kontrolna točka. Z Dravinjskega vrha sestopimo v dolino potoka Rogatnica do kraja Podlehnik, 230 m. Tu lahko tudi prenočimo. Previdno čez glavno cesto Maribor-Zagreb.

PODLEHNIK-NARAPLJE
V Podlehniku poiščemo pot proti Podlehniškemu ribniku. Odpravimo se proti severu in se povzpnemo na Gorco, kjer je pri gostišču šesta kontrolna točka. Nadaljujemo med vinogradi, vmes prečkamo dolino potoka Peklača in v slabih dveh urah dosežemo cerkev sv. Janeza Krstnika na Janškem vrhu, 416 m, kjer je tudi sedma kontrolna točka. Prihajamo v predel Haloz, kjer nad kmetijami prevladujejo gozdovi, svet pa je precej manj obljuden. Z Janškega vrha sestopimo po grebenu v dolino potoka Jesenica do kraja Naraplje, 250 m.

NARAPLJE-DONAČKA GORA
V zadnjem delu Haloške planinske poti se prvič povzpnemo nad 500 metrov nadmorske višine. Najprej nas čaka vzpon na najvišji vrh Haloz Jelovice, 623 m, prečenje pa bomo zaključili z Donačko goro, 882 m. Iz Narapelj se povzpnemo po markirani poti do cerkvice sv. Bolfenka, 539 m, na pobočju Jelovic. Od cerkvice se spustimo po zahodni strani do bližnjega križišča. Tu nadaljujemo naravnost do kmetije Novin, kjer je osma kontrolna točka. Nad kmetijo gremo proti zahodu skozi gozd in se povzpnemo na vrh Jelovice. Z vrha se spustimo proti vasi Grdina nad Stopercami. Sicer ne sestopimo čisto do doline, ampak zavijemo pri kmetiji Kos levo proti Kupčinjemu vrhu, kjer je na kmetiji Bedenik deveta kontrolna točka. S Kupčinjega vrha se spustimo v manjšo dolino proti razloženemu naselju Čermožiše, 403 m. Od tod vodi pot naravnost proti jugu do Rudijevega doma na Donački gori (glej izlet št. 44), kjer je tudi deseta in zadnja kontrolna točka Haloške planinske poti. Od doma se po strmi stezi v slabi uri povzpnemo na zahodni vrh Donačke gore, 881 m. Po grebenu lahko nadaljujemo tudi do uro oddaljenega vzhodnega vrha, 882 m. Do planinskega doma se vrnemo po isti poti, od tu dalje pa je v dolino možno sestopiti po različnih markiranih poteh. Najbolje si je sestop izbrati do Stoperc, ki ga planinci še najpogosteje uporabljajo in traja uro in pol. Iz Stoperc pelje ob pol dveh popoldne avtobus proti Ptuju. Lahko sestopimo po poti do Rogatca, do katerega bomo potrebovali dobro uro in pol.

Dolžine etap (skupaj 21-26 ur):

  • Grad Borl-Cirkulane 4-5 ur
  • Cirkulane - Podlehnik 5-6 ur 
  • Podlehnik-Naraplje 5-6 ur 
  • Naraplje-Donačka gora 5-6 ur 
  • Donačka gora-dolina 2-3 ure 

Vir: http://www.pdptuj.si/Haloska-planinska-pot.51.0.html